Журито, съставено от представители на Националния природонаучен музей — БАН, Българското дружество за защита на птиците и Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори — ДАФНИ имаше изключително трудната задача да селектира рисунките от конкурса „Нарисувай червеногушата гъска Бран“.
Преди всичко, бихме искали най-сърдечно да благодарим на всички участници, техните родители и ръководители за прекрасните творби, които получихме — те бяха много повече от очакваното и с огромно удоволствие установихме, че има толкова много талантливи деца, които обичат природата. Всяко дете заслужава похвала за своето усърдие, а също и резултатът от него да бъде видян от повече хора. Това ще стане с изложбата ни от 22 ноември 2021 във фоайето на музея.
Съгласно условията на конкурса журито отличи следните рисунки в трите зададени категории, като сме подредили децата по възраст във възходящ ред и сме добавили по една допълнителна поощрителна награда.

Категория до 8 г.
1. Михаела Даниелова Дончева, 5 г., гр. Габрово
2. Борис Крумов Захариев, 6 г., гр. София
3. Виктория Мирославова Стоянова, 6 г., гр. Стара Загора
4. Ния Клайн, 7 г., гр. София

Категория 9—14 г.
1. Николай Димитров, 9 г., гр. Стара Загора
2. Ралена Анатолиева Георгиева, 12 г., гр. София
3. Виктория Мерджанова, 12 г., гр. Несебър
4. Спас Йорданов Кошев, 14 г., гр. София

Категория над 15 г.
1. Веселина Ганчева, 15 г. гр. Несебър
2. Камила Брагина, 17 г., гр. Несебър
3. Станислава Емилова Василева, 17., гр. София
4. Алекса Георгиева, 17 г., гр. Несебър

Още веднъж, огромни благодарности на всички участници — искренно ще се радваме, ако рисуването на Бран ви е донесло същото удоволствие, каквото на нас получаването на толкова много невероятни рисунки от цяла България! Силно се надяваме и да поддържате интереса си към изкуството и природата все така жив, за да имаме все още и все повече вълнуващи срещи с вашите творби, мили деца!