Moderna заяви, че може да пусне актуализирана ваксина срещу COVID-19 за борба с новия вариант Омикрон до началото на 2022 г.

„Трябва да определим способността на настоящата ваксина да осигури защита през следващите няколко седмици“, отбелязва главният медицински директор Пол Бъртън (Paul Burton) за предаване на BBC.

„Ако трябва да направим чисто нова ваксина, мисля, че това ще бъде в началото на 2022 г., преди наистина да бъде налична в големи количества“, продължава Бъртън.

Новината за актуализирана ваксина идва, след като учени и здравни служители предупреждават, че вариантът Омикрон, открит за първи път в Южна Африка, може лесно да се разпространи по целия свят. Той вече е регистриран в няколко други страни, включително в Европа, което предизвика редица ограничения за пътувания от и до Южна Африка.

Самият вариант има множество мутации, които могат да го улеснят да избягва антителата, развили се в организма след ваксина срещу COVID-19 и преболедуване. Мутациите също могат да причинят лесното разпространение на варианта – дори сред ваксинираните хора .