Днес е Андреевден. Честито на мечките и техните приятели! Денят на светия апостол Андрей Първозвани в народната традиция се отбелязва и като свеобразен „ден на мечката“, при това – по-скоро с добро отношение към най-едрия хищник от нашите гори. В народната традиция това силно животно далеч не е възприемано само като опасност – както за меда в кошерите, така и за домашния добитък, а понякога и за хората, но е и нещо като мъдър приятел. а понякога и помощник.
В традиционните вярвания, които насищат християнските празници с ред битови и езически елементи, се смята, че Свети Андрей е повелител на мечките. Според преданието след като мечка изяла вола му, светецът я победил впрегнал в ралото си. На някои места в страната част от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“ В много предания се разказва, че св. Андрей се явява пред хората, яхнал мечка, прогонвайки зимата и дългите нощи.
Клипчето долу е от Буйновско дивечово стопанство, край с. Кожари (Западни Родопи). Видеозапис от фотокапан (Н. Спасов и А. Игнатов, НПМ-БАН), поставен в рамките на теренно изследване по национален проект, изпълняван от фондация Четири Лапи „Актуализиране на план за действие за вида кафява мечка (Ursus arctos Linnaeus, 1758)